BMS چیست؟ عملکرد سیستم مدیریت ساختمان چگونه است؟ و چه مزیت هایی دارد؟

تصویری از ساختمان های بزرگ با پس زمینه آبی نشان می دهد.

BMS تکنولوژی نوین جهت مدیریت بهتر و کارآمدتر در صنعت ساخت و ساز

BMS مخفف عبارت انگلیسی Building Management System به معنای سیستم مدیریت ساختمان است. در عصر حاضر با توجه به گسترش تکنولوژی در صنعت ساختمان، امکان ساخت بنا در مقیاس های غیر قابل تصور و داشتن اطلاعات به روز در مدیریت مجتمع های بزرگ به امری اجتناب ناپذیر تبدیل شده است. بنابراین برای کنترل و مدیریت ساختمان های عظیم، سیستم bms مطرح شد.

افزایش مداوم قیمت انرژی ها، دسترسی سریع ساکنین به تمام امکانات در کمترین زمان و نیاز به اطلاعات صحیح و متمرکز استفاده از BMS را کاملا توجیه می کند.

سیستم هوشمند ساختمان BMS باعث می شود که کارها سریع تر از قبل انجام گیرد و نیروی انسانی کمتری استفاده شود که این خود دلیلی بر کاهش هزینه هاست.

برای آشنایی بیشتر با این سیستم و نحوه عملکرد و مزایای آن به شما توصیه می کنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

BMS چیست؟

در واقع سیستم مدیریت ساختمان شامل مجموعه ای از سخت افزارها و نرم افزارهایی است که تمامی سیستم های هوشمند در ساختمان مانند سیستم سرمایشی و گرمایشی، کنترل دما و تهویه، اعلام و اطفا حریق، روشنایی و دوربین های مدار بسته را، کنترل و مدیریت می کند؛ یا به عبارتی تمام تجهیزاتی که در ساختمان مجهز به هوشمند سازی شده اند را به نحو احسن رصد و مدیریت می کند.

سیستم، همان طور که از نامش پیداست به مجموعه ای از اجزا گفته می شوند که با هم در ارتباط اند. هنگامی که بسیاری از تجهیزات در ساختمان، هوشمند شده باشند از طریق یک سیستم پردازش مرکزی با یکدیگر در ارتباط هستند.

سیستم bms، علاوه بر کنترل قسمت های مختلف ساختمان، سبب بهینه سازی در مصرف انرژی، افزایش سطح بهره وری سیستم ها و امکانات موجود در ساختمان می شود.

زمانی که روشن و خاموش شدن سیستم های سرمایشی- گرمایشی و سایر وسایل الکترونیکی به صورت خودکار انجام شود از هدر رفتن انرژی جلوگیری می شود، بنابراین bms علاوه بر کاهش هزینه های ناشی از مصرف انرژی، تاثیر چشمگیری در کم شدن هزینه های مربوط به نگهداری و تعمیرات دارد.

باید به این نکته توجه کرد که اجرای پروژه‌ هوشمند ‌سازی مقوله‌ای جدا از سیستم مدیریت ساختمان است که در ادامه تفاوت های بین این دو سیستم را بیان می کنیم.

در اینجا با ارائه یک لینک مربوط به خانه هوشمند چیست؟ دعوت می کنیم از توضیحات مفید ذکر شده در آن بهره ببرید.

خانه هوشمند چیست؟ چه امکانات و خصوصیاتی دارد؟

تفاوت خانه هوشمند با سیستم مدیریت ساختمان

  • سیستم مدیریت ساختمان (BMS) و خانه هوشمند دارای اصول تکنولوژی یکسان اند ولی در پیاده سازی با یکدیگر متفاوت اند و هر یک برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند.
  • هدف اصلی BMS بهره وری در مصرف انرژی و هزینه هاست؛ اما هدف خانه هوشمند، رفاه و استفاده راحت تر از تجهیزات خانه و ایجاد محیطی پیشرفته و لوکس می باشد. در برخی جهات ممکن است بهره وری در انرژی از اهداف خانه هوشمند باشد ولی جز هدف اصلی آن نیست.
  • استفاده از سیستم bms مشکل و پیچیده است و نیاز به آموزش و تخصص فنی دارد؛ در حالی که سیستم خانه هوشمند کاربری ساده و راحتی دارد.
  • در خانه هوشمند هدف کنترل یکپارچه کل ساختمان است، اما سیستم مدیریت ساختمان تنها تجهیزات هوشمند را تحت نظر دارد.
  • تفاوت اصلی عملکرد سیستم مدیریت ساختمان با خانه هوشمند در نحوه کنترل و مدیریت ساختمان است. سیستم BMS تحت یک مرکز اصلی و توسط یک نیروی متخصص کنترل می شود و ساکنان ساختمان هیچ نقشی در نظارت آن ندارند؛ در حالی که سیستم هوشمند سازی ساختمان در اختیار تمام افراد ساکن در منزل است و کاربران می توانند از هر جای خانه و حتی خارج از آن به روش های مختلف تمام سیستم های خانه هوشمند را کنترل و مدیریت نمایند.
  • معمولا از BMS در ساختمان های بزرگ و عمومی مانند بیمارستان ها، کتابخانه ها، مراکز تجاری بزرگ، مجتمع های عظیم صنعتی و از خانه هوشمند در پروژه های مسکونی استفاده می شود.
  • پروتکل ارتباطی که در پیاده سازی هریک از این دو سیستم مورد استفاده قرار می گیرد، با یکدیگر متفاوت هستند.
  • عملیات اجرایی BMS پیچیده تر از عملیات خانه هوشمند است.

 

تصویری از سیستم bms را نشان می دهد که اپراتور از طریق نمایشگر در حال نظارت بخش های مختلف ساختمان است.

 

تا اینجا با مفهوم BMS و تفاوت آن با خانه هوشمند آشنا شدیم، حال عملکرد کنترل BMS در برخی از سیستم های ساختمان را شرح می دهیم.

نحوه عملکرد bms در برخی از سیستم های ساختمان

کنترل ساختمان با BMS در زمینه سیستم حفاظت و ایمنی (سیستم اعلام و اطفا حریق)

می‌دانیم که امنیت مالی و جانی در هر خانواده ای از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از طرفی به این موضوع هم آگاهی داریم که حادثه هیچ گاه خبر نمی‌کند؛ چرا که سالانه خسارت‌های هنگفتی، بابت آتش سوزی بر جامعه تحمیل می‌شود که این ناشی از عدم رعایت نکات ایمنی و دقت لازم در زمینه مصرف گاز و سایر انرژی‌ها است.

گاهی حتی ممکن است تمام نکات ایمنی رعایت شده باشد اما به دلیلی ناخواسته، مانند فراموشی برای قطع شیرگاز و غیره، گاز نشت کند و اگر افراد منزل به خواب عمیق فرو رفته باشند، در این زمان کسی نیست که شیر گاز را ببندد و یا پنجره اتاق را باز کند، اما خبر خوب اینکه سیستم مدیریت ساختمان به عنوان یک ناجی به طور خودکار می‌تواند در هر ساعت از شبانه روز این حالت را تحت نظر قرار دهد و در صورت نشت گاز علاوه بر نکات گفته شده بتواند سیستم برق کشی ساختمان را به طور اتوماتیک قطع کند.

با اجرای سیستم مدیریت ساختمان، سنسور های دود و گاز، مونوکسید کربن را تشخیص داده و این اطلاعات را به سیستم مرکزی انتقال می دهند و بعد از پردازش این اطلاعات اپراتورهای عملگرا وارد میدان شده و شروع به بستن شیر گاز، قطع برق و باز کردن در و پنجره می‌کنند. بنابراین شخصی که محل سکونتش را به سیستم هوشمند مجهز کرده است نسبت به کسی که به روش سنتی در ساختمان زندگی می کند این امتیاز را دارد که در برابر خطرات ناشی از آتش سوزی در امان باشد.

عملکرد سیستم مدیریت ساختمان در زمینه امنیت و نظارت منزل

از دیگر کاربرد ‌های مهم کنترل ساختمان با BMS در زمینه امنیت، جلوگیری از سرقت و خطرات ناشی از آن است. حادثه سرقت ممکن است برای هر ساختمان مسکونی اتفاق بیفتد بنابراین افراد با نصب سیستم های هوشمند نه تنها می توانند از این خطرات احتمالی در امان بمانند بلکه با BMS می توانند حتی از راه دور ساختمان را کنترل کنند. از طریق دوربین های مدار بسته ای که در ساختمان نصب شده اند، تصاویری به صورت آنلاین بر روی تلفن همراه شما ارسال می شود و در صورتی که در منزل حضور نداشته باشید می توانید در هر جایی از دنیا نسبت به وضعیت تجهیزات خانه خود مطلع شوید و آن ها را کنترل نمایید.

کنترل ساختمان با BMS را در این بخش اگر بخواهیم شفاف تر توضیح دهیم باید بگوییم که با تعبیه سنسورهای حساس به حرکت و دوربین مدار بسته برای ضبط فیلم، می‌توان به سرعت وجود حرکات غیر متعارف سارق را در محدوده نظارتی تشخیص داد. بعد از تشخیص سنسور‌ها برای حضور سارق و دریافت احساس خطر این اطلاعات به سرعت به صورت آنلاین یا غیر آنلاین (از طریق پیامک ) به مالک ساختمان و پلیس انتقال داده می‌شود در این صورت می‌توان اقدامات لازم مانند قفل کردن در‌ها، پنجره‌ ها و حتی تجهیزات برقی را انجام داد.

کنترل ساختمان با BMS در زمینه کنترل دما و تهویه

براساس استاندارد های تعریف شده توسط Ashrae دمای نرمال در یک اتاق باید بین 67 تا 82 درجه فارنهایت و میزان رطوبت کمتر از 65% باشد. این میزان دما قطعا متأثر از دمای فضای بیرون و درون ساختمان است که در محوطه داخلی ساختمان تجهیزات برقی و گرمایشی دمای اتاق را بالا می برند.

امروزه روند مصرف به سمت شخصی سازی پیش رفته و ممکن است در یک ساختمان افرادی با طبع بدنی متفاوت زندگی کنند که برای یکی از آن ها دمای مناسب 35 درجه سانتی گراد و برای دیگری 23 درجه سانتی گراد باشد. سیستم های هوشمند این نیاز شخصی سازی را برطرف نموده و به درخواست های افراد پاسخ مثبت می دهد.

در کنترل ساختمان با bms ترموستات ها و کنترلرهایی نصب می شود که دائما نسبت به تغییرات دما حساسیت نشان داده و دمای اتاق را به تنظیمات اولیه ای که به سلیقه شخص سفارش گذاری شده است، بر می گرداند. بنابراین شخص بدون اینکه نیازی باشد خود را به زحمت بیندازد، سیستم هوشمند به طور خودکار دمای اتاق را به سلیقه او تنظیم می کند.

کنترل در زمینه سیستم های روشنایی

در سیستم های روشنایی می توان از دو نوع کلید استفاده کرد، یک نوع کلید ساده فقط چراغ را روشن و خاموش می کند و نوع دوم کلید دیمر است که در واقع به واسطه این نوع کلید می توان میزان روشنایی را تنظیم کرد.

سیستم های روشنایی در کنترل ساختمان با BMS، از چند بخش اصلی تشکیل شده است که این بخش ها شامل یک سنسور حرکت در فضای باز، سنسور تشخیص حضور فرد برای محیط داخلی و سیستم های کنترل روشنایی شبکه است. سنسور حرکت در فضای باز که نسبت به حرکات انسان یا ماشین در فضایی مانند حیاط و پارکینگ حساس است و به محض تشخیص حرکت چراغ ها روشن می شود. سنسور تشخیص حضور در فضای داخلی مانند اتاق ها با ورود و خروج افراد روشن وخاموش می شود.

سیستم های شبکه ای از یک طرف به نرم افزارهای نصب شده در موبایل متصل هستند و از طرف دیگر به سیستم روشنایی متصل هستند. با کمک نرم افزار های نصب شده در تلفن همراه می توان تمامی اطلاعات ذخیره شده و نمودار مصرفی سیستم های روشنایی را کنترل و نظارت کرد و از طرفی با فشردن آیکون های مربوط به هر کدام از سیستم های هوشمند در صفحه موبایل اپراتور های سیستم هوشمند چراغ ها را خاموش یا روشن می کنند. همچنین تایمر روشنایی چراغ ها هم با کمک این نرم افزار ها قابل تنظیم است. سیستم های شبکه ای می تواند به دو شیوه نصب شوند، یکی به روش مستقل و دیگری بصورت وابسته به هوشمند سازی ساختمان که با استفاده از این شبکه می توان سیستم روشنایی ساختمان را از طریق صفحه نمایش لپ تاپ یا تلفن همراه کنترل و نظارت کرد.

هنگام پیاده سازی bms ساختمان در سیستم روشنایی، پس از اجرای آن توسط طراحان مهندسین، روشن و خاموش شدن چراغ ها بصورت کنترل شده انجام می گیرد و از روشن ماندن اضافی چراغ ها در صورت عدم استفاده جلوگیری می شود. این شیوه مصرف موجب افزایش رضایتمندی خانوار هایی است که به مسائل اقتصادی و زیست محیطی حساسیت بیشتری دارند.

سعی کردیم در این مقاله با ذکر مثال هایی عملکرد کنترل BMS در هر کدام از سیستم های ساختمان را شرح دهیم، چرا که هوشمند سازی ساختمان و مدیریت سیستم ساختمان یک مقوله تخصصی است که بهترین شیوه برای آموزش و اطلاع از نحوه عملکرد آن ذکر مثال هایی است که به آن اشاره کردیم.

در اینجا سعی داریم توضیحاتی هر چند مختصر در زمینه هوشمند سازی در ساختمان و BMS ارائه دهیم و به مزیت های هوشمند سازی در ساختمان نیز اشاره می کنیم.

هوشمند سازی در bms از ایده تا اجرا

هوشمند سازی در BMS در سال های دور به عنوان یک رویا از آن یاد می شد اما امروزه به لطف پیشرفت های تکنولوژی و تحقیقات بشر به یک نیاز اساسی و جدایی ناپذیر در سیستم مدیریت ساختمان تبدیل شده است.

با توجه به گسترش روز افزون استفاده از فناوري هاي نوین در عرصه تکنولوژی و بالارفتن رقابت در تولید، مسائلی مانند کاهش مصرف انرژي، صرفه جویی در هزینه هاي راهبردي و بالا بردن سطح رفاه، آسایش و امنیت ساکنان هوشمند سازی در ساختمان اهمیت پیدا کرده است.

خوشبختانه با کمک اینترنت تسلط بر کسب و کارها و بسیاری از امور مهم از راه دور امکان پذیر شده است. یکی از این راهکارها استفاده از اینترنت در هوشمند سازی BMS است که کاربر می تواند از طریق موبایل و تبلت در هر زمان و مکان می تواند بر کل ساختمان تسلط پیدا کند.

اگر بخواهیم تعریف واضح تری از سیستم مدیریت ساختمان داشته باشیم به نحوه مدیریت کردن مجموعه سیستم های هوشمند موجود در یک ساختمان bms می گویند.

هوشمند سازی در BMS، مجموعه ای است که مجهز به یک زیر ساخت ارتباطاتی قوی بوده، به طوری که می توان با استفاده از این سیستم به صورت مستمر نسبت به وضعیت های متغیر محیطی واکنش منحصر بفرد نشان داد. افزون بر این موارد سیستم های هوشمند به افراد این اجازه را می دهد که با استفاده بهینه از منابع موجود، علاوه بر بهینه سازی در مصرف انرژی امنیت و آرامش بیشتری را تجربه کنند. چرا که برای انسان ها امکانات بیشتر همراه با تجربه کاربری راحت تر اهمیت زیادی دارد.

هوشمند سازی در BMS دارای چند سطح است؟

به طور کلی هوشمند سازی در BMS شامل سه سطح است که عبارتند از:

  • سطح اول، در واقع همان تجهیزات و وسایلی است که مجهز به هوشمند سازی شده اند.
  • سطح دوم سطحی است که نظارت و کنترل تمامی سیستم را بر عهده دارد. در این سطح ابزار های نظارتی، سرور ها و ایستگاه هایی وجود دارند که اطلاعات دریافت شده از محیط را بررسی و کنترل می کنند. سطح یک و دو با هم مرتبط هستند که برای ارتباط این دو سطح نیاز به یک سری پروتکل های استاندارد صنعتی است.
  • سطح سوم که آخرین سطح از این سیستم است شامل یک سری نرم افزار های است که قابل نصب بر روی مجموعه ای از سرور ها می باشد و نظارت و مدیرت سیستم از راه دور را ممکن می سازد.سیستم مدیریت هوشمند ساختمان مزایای فراوانی دارد که در زیر به برخی از آن ها اشاره می کنیم.

مزیت های هوشمندسازی سیستم مدیریت ساختمان

می دانیم که سیستم ها از اجزای جداگانه مرتبط به هم تشکیل شده است در عین حال مجموع این سیستم ها همگی در راستای اهدافی مشترک قدم برمی دارند که برخی از اهداف پیاده سازی سیستم مدیریت ساختمان هوشمند شامل موارد زیر است:

  • بهینه سازی در مصرف انرژی
  • افزایش ایمنی در مواقع حوادت و خطرایجاد امنیت در مجتمع ها
  • افزایش آرامش وآسایش کاربران
  • استفاده بهینه از تجهیزات و افزایش طول عمر آن ها
  • دریافت گزارش های آماری از عملکرد تمام تجهیزات و اصلاح آنها در صورت وجود مشکل

برای آشنایی با سیستم مدیریت هوشمند ساختمان پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را مطالعه کنید.

سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (ibms) چیست و چه تفاوتی با bms دارد؟

همان طور که می دانیم برای پیاده سازی سیستم BMS در ساختمان نیاز به مجریان متخصص است. خوشبختانه در شرکت ایلیا راژمان صدرا، مهندسین متخصص در زمینه طراحی و اجرای پروژه های هوشمند سازی ساختمان هر روزه فعالیت می کنند. برای گرفتن مشاوره و یا کسب اطلاعات بیشتر می توانید به وب سایت zooril.com مراجعه نمایید.