درب هوشمند چیست؟ سیستم کنترل تردد چه نقشی در هوشمندسازی آن ها دارد؟

,
تصویر دست یک خانم که به کمک تلفن همراه قفل درب را باز می کند.

درب هوشمند، فناوری مدرن در جهت تامین امنیت منازل و ساختمان ها

درب­ هوشمند یکی از اجزای اصلی یک ساختمان یا خانه ­هوشمند می باشد، که به واسطه سیستم کنترل تردد، امنیت را برای ساکنین فراهم می کند. به وسیله این سیستم، درب ها فقط برای افراد خاصی باز می شود و تنها به آن ها اجازه ورود داده می شود. درب ها نیز در شکل ها، جنس ها و اندازه های متفاوتی عرضه می شوند و از زمان گذشته تا کنون دچار تحولات فراوانی شده اند. در عصر جدید نمونه های فراوانی از درب ها با نام درب های اتوماتیک مشاهده می شود که به وسیله ابزاری مانند ریموت می توان باز یا بسته شدن آن ها را کنترل کرد. نسل جدیدتر، درب اتوماتیک هوشمند می باشد که ویژگی های برتری نسبت به نسل قبل تر خود یعنی درب اتوماتیک دارد. در ادامه شما را بیشتر با این مباحث آشنا می کنیم.

تفاوت ها و شباهت های درب اتوماتیک و درب اتوماتیک هوشمند

باز یا بسته شدن هر دو درب به کمک وسیله ای مانند کنترل یا ریموت مدیریت می شود با این تفاوت که درب اتوماتیک هوشمند علاوه بر ریموت و کنترل با استفاده از ابزارهای هوشمند دیگری مانند تلفن همراه یا تبلت هم مدیریت می شوند، و مالکین با استفاده دوربین های نصب شده از راه بسیار دور می توانند وضعیت درب ها را بررسی کرده و در صورت نیاز آن ها را باز یا بسته کنند و بدین شکل مانع از ماندن افراد در پشت درب می شوند.

از دیگر تفاوت های این دو درب می توان به عملکرد آن ها در زمان قطعی برق اشاره کرد که درب اتوماتیک در صورت قطع برق از کار می افتد، اما درب هوشمند به دلیل ار تباط با دستگاه برق اضطراری که از تجهیزات مهم و ضروری هر خانه یا ساختمان هوشمند است، در زمان نبود جریان برق هم به فعالیت خود ادامه می دهد و با اتصال به دیگر تجهیزات هوشمند خانه یا ساختمان مانند سیستم دزدگیر و سیستم روشنایی، امنیت و آرامش خاطر بیشتری برای ساکنین فراهم می کند. علاوه بر این موارد از تفاوت های اصلی این دو نوع درب می توان به وجود سیستم کنترل تردد در درب های هوشمند اشاره کرد که درب های اتوماتیک فاقد این تکنولوژی هستند.

کاربرد ها و امکانات سیستم کنترل تردد

امروزه در مکان های مختلفی از جمله بیمارستان ها، اداره ها، مدارس، پارکینگ ها و سازمان ها این فناوری مدرن مشاهده می شود. با استفاده از سیستم کنترل تردد اجازه ورود و خروج به یک مکان فقط به افراد و خودرو های مشخص و محدودی داده می شود. همچنین به وسیله این سیستم مدیران قادر به مدیریت و کنترل زمان رفت و آمد کارکنان و پرسنل و اتومبیل ها هستند. برخی از امکانات سیستم کنترل تردد عبارتند از:

  • نمایش وضعیت هر درب
  • امکان مشاهده اطلاعات ثبت شده در سیستم
  • تعیین کردن محدوده زمانی مشخص برای تردد هر شخص یا خودرو
  • به روز رسانی ساعت و تاریخ سیستم به صورت خودکار و دستی
  • امکان مشاهده زمان و تاریخ ورود و خروج افراد و خودروها
  • مشخص کردن افراد و خودروهایی که فقط اجازه ورود به یک ناحیه را دارند
  • امکان باز و بسته کردن درب ها به وسیله اثر انگشت، رمز عبور، کارت، تشخیص چهره و یا اپلیکیشن
  • امکان معرفی مهمان و اجازه دسترسی آن به برخی از درب ها به صورت محدود و در بازه زمانی مشخص
  • امکان دسته بندی درب های موجود در بخش های مختلف و سطح دسترسی متفاوت به هر یک از آن ها

انواع در هوشمند

درب های اتوماتیک هوشمند به طور کلی به دو دسته عمده تقسیم می شوند.

در های هوشمند منازل مسکونی

در مکان های شخصی و خصوصی مانند منازل، سازمان های خصوصی، اداره ها به کمک سیستم کنترل تردد که به واسطه قفل الکترونیکی کار می کند، درب ها را هوشمند می کنند. این سیستم مدرن درون قفل الکترونیکی قرار می گیرد و قفل را هوشمند می کند، سپس به وسیله پروتکل های بی سیم مانند  WI-FI، Zigbee، Z-Wave و Bluetooth با دیگر تجهیزات مانند آیفون تصویری تعامل برقرار می کند و فضایی ایمن برای شما به وجود می آورد. سیستم کنترل تردد به چند طریق عمل می کنند:

اثر انگشت

اساس کار سیستم کنترل تردد از طریق اثر انگشت به وسیله سیستم بیومتریک می باشد و بدین صورت عمل می کند که اثر انگشت افرادی که اجازه ورود به آن ها داده شده را که از قبل ثبت می کند و با اثر انگشت جدید مقایسه می کند و در صورت تطابق داشتن آن ها با یکدیگر اجازه ورود به فرد داده می شود. توصیه می­ شود برای ورود اعضای مسن و کودک به داخل خانه از روش اثر انگشت یا تشخیص چهره استفاده شود چرا که امکان فراموشی رمز عبور یا گم کردن کارت ورود برای آنها وجود دارد.

رمز عبور

روش کار سیستم کنترل تردد به وسیله رمز عبور بسیار ساده می باشد و بدین طریق عمل می کند که در ابتدا یک رمز عبور به سیستم داده می شود و سپس تغییرات ذخیره می شود. بعد از آن هر بار برای باز شدن درب نیاز است تا رمز عبور وارد شود و از این طریق اجازه ورود فقط به شخصی که کلمه عبور را به درستی وارد کند، داده می شود. علاوه بر این مالک خانه با وارد نمودن رمز عبور اصلی به تنظیمات سیستم دسترسی می یابد و با ایجاد رمز عبور یکبار مصرف، مانع از پشت در ماندن اشخاصی مانند مهمان، نظافت چی یا نگهبان ساختمان می شود. رمزهای یکبار مصرف فقط یکبار قابل استفاده هستند و بعد از آن از حافظه سیستم حذف می شوند.

کارت (rf-id)

اساس کار rf-id از طریق امواج رادیویی می باشد و از طریق اختصاص دادن تگ (Tag) منحصر به فرد به کارت و اتصال کارت با بخش باز خوان سیستم کنترل تردد که در قفل قرار دارد، داده ها را تبادل می کند و در صورت تایید به فرد اجازه ورود می دهد. کارت کلیدی درب، کارت مترو، کارت پرسنل، کارت پارکینگ و کارت باشگاه ها از جمله مواردی است که از rf-id استفاده شده است.

NFC

NFC تکامل یافته RF-ID می باشد که این قابلیت را به تلفن همراه، تبلت، لب تاپ و دستگاه های این چنینی می دهد که به وسیله امواج رادیویی با سایر دستگاه ها از راه نزدیک ارتباط برقرار کنند. با استفاده از NFC می توان با نزدیک کردن تلفن همراه به قفل هوشمند بدون هیچ گونه تماس مستقیم بین آن ها، درب را باز نمود. از مزیت های NFC این است که نیازی به Bluetooth، WI-FI یا اینترنت ندارد و تنها با نزدیک کردن تلفن همراه به قفل هوشمند درب باز می شود.

تشخیص چهره

روش کار سیستم کنترل تردد به وسیله تشخیص چهره به این شکل است که هنگام به صدا در آمدن زنگ خانه، دوربین تعبیه شده در قفل هوشمند روشن می شود و تصویر شخص را آنالیز می کند. در صورت مطابقت داشتن دو چهره درب را به صورت خودکار باز می کند. علاوه بر این در صورت زنگ زدن فردی ناشناس، دوربین ها فعال شده و تصویر فرد را به صورت آنلاین از طریق ابزارهای الکترونیکی مانند تلفن همراه، تبلت و یا لب تاپ به مالک خانه نمایش می دهند؛ تا در صورت تایید درب ورود برای آن فرد باز شود.

اپلیکیشن

از طریق اپلیکیشن خانه هوشمند که بر روی تلفن همراه نصب می شود، می توان به صفحه ی مدیریت سیستم کنترل تردد دسترسی داشت و درب را باز نمود. همچنین از طریق اپلیکیشن می توان در مواقع اضطراری مانند آتش سوزی سیستم را غیر فعال کرد.

تصویری از قفل هوشمند مشکی رنگ که بر روی درب چوبی متصل شده است.

انتخاب بهترین روش کارکرد سیستم کنترل تردد بسته به شرایط و خواسته ی شما می باشد.

در های هوشمند موجود در مکان های عمومی

در مکان ها و محل های عمومی مانند مجتمع های بزرگ تجاری و اداری، بانک ها، راهروی بیمارستان ها درب های هوشمند به صورت لولایی و کشویی عرضه می­ شوند که اساس کار آن ها از طریق سنسور حرکت می باشد. این درب های هوشمند معمولا به صورت شیشه ای دیده می شوند و در مکان­ هایی که دید منظره­ ی بیرون و داخل ساختمان اهمیت دارد مناسب می ­باشند.

نمایی از درب لولایی هوشمند که شیشه ای است.

تصویر درب اتوماتیک هوشمند کشویی که شیشه ای است و به عنوان درب ورودی یک مجتمع است.

 

اگر به شناخت سنسورهای حرکتی و نحوه عملکرد آ ن ها علاقه مند هستید، خواندن مقاله زیر پیشنهاد می شود:

سنسورهای خانه هوشمند چند مدل دارند و اصولا کاربرد سنسور در خانه هوشمند چیست؟