آبیاری هوشمند چیست؟ هوشمند سازی سیستم آبیاری چه قابلیت ها و مزیت هایی دارد؟
آبیاری هوشمند، تکنولوژی نوین جهت مدیریت مصرف آب
آبیاری هوشمند یکی از فناوری های جدید امروزی است که باعث کاهش مصرف آب و هزینه های ناشی از آن شده و می تواند بهترین زمان آبیاری را تشخیص دهد. با هوشمند سازی سیستم آبیاری می توان آبدهی به گل و گیاهان را به وسیله تلفن هوشمند و از هزاران کیلومتر دورتر کنترل و مدیریت کرد.
از آنجا که در کشور ما با مشکل کم آبی شدیدی روبرو هستیم بکار گیری این سیستم جهت آبیاری بیش از پیش احساس می شود.
برای آشنایی با آبیاری هوشمند و قابلیت های آن، به شما پیشنهاد می کنم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
بحران کم آبی در ایران
آب مایه حیات است که بدون آن زندگی غیر ممکن می شود.
مسئله بحران کم آبی تمام ابعاد مختلف زندگی مانند زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و سلامت را تحت تاثیر خود قرار داده و عواقب بدی را به دنبال می آورد.
به عنوان مثال زمانی که به دلیل کمبود آب، کشاورزان کشت و زراعتی را انجام ندهند رفته رفته با کمبود مواد غذایی روبرو می شویم. همچنین کم آبی می تواند بیشتر صنایع را مختل کند و از لحاظ اقتصادی بحران دیگری را ایجاد کند.
با توجه به شرایط اقلیمی کشور و آب و هوای گرم آن باید به دنبال راهکار مناسب برای اصلاح الگوی مصرف آب باشیم کمبود منابع آب مواجه هستیم.
توجه به نوع آبیاری در بهبود بهره وری آب اهمیت ویژه ای دارد. بنابراین ضروری است از منابع آبی که در اختیار داریم به درستی استفاده کنیم.
اولین گام برای مقابله با مسئله کم آبی، بهینه سازی مصرف آب می باشد. امروزه یکی از تکنولوژی هایی که می تواند در این زمینه به افراد کمک کند سیستم آبیاری هوشمند در کشاورزی، باغ ها، گلخانه و باغچه هاست که به میزان زیادی آب احتیاج دارند. در مطلب بعدی به معرفی این سیستم می پردازیم.
سیستم هوشمند آبیاری
سیستم آبیاری هوشمند به سیستمی گفته می شود که گیاهان را با توجه به نیاز آن ها و به صورت اتوماتیک در زمان های مختلف آبیاری می کند.
بر خلاف کنترلر های آبیاری سنتی که بر اساس زمان های از پیش تعیین شده عمل می کردند، کنترل کننده های آبیاری هوشمند شرایط خاک، وضعیت آب و هوا، تبخیر، رطوبت، و مقدار آب مورد نیاز گیاه را سنجیده و به طور خودکار زمان بندی آبیاری را متناسب با شرایط کنونی زمین و گیاه تنظیم می نماید.
به عنوان مثال زمانی که دما و میزان حرارت بیشتر شود و یا میزان بارش کاهش یابد کنترل کننده های آبیاری هوشمند پارامتر های لازم مانند نوع خاک، رطوبت و غیره را بررسی کرده و زمان آبیاری را برنامه ریزی می کند. همچنین در مواقع بارندگی آبیاری به گیاهان را متوقف می کند و از هدر رفت آب جلوگیری می کند.
این سیستم برای مکان هایی با مقیاس های بزرگ بسیار کارآمد است.
تجهیزات هوشمند سازی سیستم آبیاری
برای هوشمند سازی سیستم آبیاری نیاز به یک سری تجهیزاتی داریم که در این قسمت از مقاله به مواردی از آن ها اشاره کرده و توضیح مختصری را ارائه می دهیم.
سیستم کنترل مرکزی
کنترل کننده مرکزی، اطلاعاتی که از سنسورها و سایز اجزای سیستم دریافت کرده را تجزیه و تحلیل می کند. تمام تجهیزات سیستم مانند لوله های آب تحت فرمان آن می باشند. و براساس پردازش انجام شده آبیاری به شکل خودکار انجام می شود.
. کنترلر از قبل برای شرایط مختلف برنامه ریزی شده است و اتصالات و تجهیزات موجود در سیستم مانند لولههای آبیاری، سیستم آبیاری قطرهای و … همه تحت فرمان آن هستند.
سیستم آبیاری قطره ای
آبیاری قطره ای یکی از روش ها برای آبیاری به گیاهان با حداقل هدر رفت میزان آب می باشد. با این سیستم برای آبیاری دیگر نیاز به نیروی انسانی برای آبیاری به گیاهان نخواهد بود. با این روش آب تا عمق ریشه گیاه نفوذ کرده و گیاه بهتر رشد می کند.
سنسور ها
سنسور رطوبت خاک، دما، نور خورشید، باد و باران از سنسورهای سیستم آبیاری هوشمند است که وظیفه آن ها جمع آوری اطلاعات از محیط و ارسال آن ها به سیستم مرکزی می باشد.
سنجش پارامترهای خاک مانند رطوبت کمک زیادی به کشاورزان می کنند.
سنسورهای آبیاری هوشمند می توانند زمان آبیاری و مقدار آب مورد نیاز گیاه را تشخیص دهد و با آبدهی کافی به محصولات از شستشوی مواد مغذی در خاک ممانعت کند.
بخش هواشناسی در سیستم آبیاری هوشمند
این بخش از سیستم، اطلاعات آب و هوایی را به سیستم مرکزی ارسال می کند. مواقعی که وضعیت هوا تغییر کند که نیاز به قطع موقت آبیاری باشد به سرعت به کاربر یا کشاورز اطلاع می دهد تا آبیاری را متوقف نماید.
اپلیکیشن آبیاری هوشمند
برنامه آبیاری هوشمند این امکان را برای کاربران فراهم می کند تا تجهیزات سیستم آبیاری را از طریق گوشی هوشمند خود کنترل و مدیریت کنند.
کشاورزان با کمک این برنامه می توانند آبیاری محصولات خود را بر اساس میزان آب مورد نیاز آن ها، شرایط موجودد و داده های ایستگاه های هواشناسی محلی تنظیم و برنامه ریزی کنند.
قابلیت های سیستم آبیاری هوشمند
در زمینه کشاورزی
هوشمند سازی سیستم آبیاری قابلیت های زیادی دارد از آن جا که با پیاده سازی این سیستم آب به صورت قطره ای به ریشه گیاه می رسد، هیچ آسیبی به ریشه وارد نمی شود و ریشه گیاه سالم باقی می ماند.
تعیین مقدار آب و تشخیص بهترین زمان آبیاری نقش مهمی در سالم نگه داشتن گیاه و کاهش مصرف آب ایفا می کند.
با اجرای این سیستم کشاورز زمان کمتری را صرف آبیاری محصولات می کند و با گوشی هوشمند آبیاری را تحت کنترل خود دارد.
در زمینه گلخانه
سیستم آبیاری هوشمند یک تکنولوژی کاربردی جهت آبدهی به گل ها و گیاهان در خانه های هوشمند است. این سیستم برای مواقعی که ساکنین برای مدتی در خانه حضور ندارند و همچنین افرادی که معمولا فراموش می کنند به گل های خود آب دهند بسیار مناسب و کاربردی می باشد.
بنابراین اجرای این سیستم در خانه ها با آبیاری به موقع به گل ها و گیاهان از خشک شدن آن ها جلوگیری نماید.
اگر هر قسمتی از سیستم آبیاری هوشمند دچار عیب و نقصی شود سیستم آن را به سرعت تشخیص می دهد و با ارسال پیام به کاربر اطلاع رسانی می کند.
مزایای هوشمند سازی سیستم آبدهی به گل ها و گیاهان
- صرفه جویی در هزینه ها
- جلوگیری از اتلاف وقت
- بهینه سازی در مصرف انرژی
- نظارت بر مصرف صحیح آب و جلوگیری از هدر رفت آب
- انعطاف پذیری سیستم آبیاری هوشمند با شرایط آب و هوایی (بارندگی، دما، رطوبت، تبخیر، باد) و تنظیم برنامه زمان بندی آبیاری متناسب با آن ها
- آبیاری به شکل خودکار و کاملا راحت بر اساس میزان نیاز گیاه و شرایط آب و هوایی
- کنترل و نظارت بر آبیاری از راه دور و در هر نقطه ی جهان با استفاده از لپ تاپ، تبلت و گوشی هوشمند
- اعلان خطر از طریق ارسال پیامک به کاربر هنگام مشاهده هر گونه حادثه مانند نشتی آب
- نیاز به بکارگیری نیروی انسانی کمتر برای آبرسانی به گیاهان و محصولات
- افزایش بازدهی محصولات کشاورزی
- قطع آبیاری در زمان بارش باران به صورت خودکار
از آن جا که کشور ما با کمبود منابع آب شیرین مواجه است داشتن سیستم آبیاری هوشمند در کشاورزی و مکان های دیگر که دارای فضای سبز هستند امری ضروری و مهم می باشد.
برای اجرای چنین سیستمی در زمین های کشاورزی، خانه ها می توانید با کارشناسان ما در شرکت ایلیا راژمان صدرا تماس بگیرید.
تلفن های تماس و ساعت کاری
تلفن : ۳۶۲۶۵۰۶۲ – ۰۷۱
موبایل: ۰۹۱۷۲۶۴۲۴۴۱
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.