پروتکل zwave یا زد ویو چیست؟ چه ویژگی هایی دارد و نحوه عملکرد آن به چه صورت است؟

,
تصویری از خانه هوشمند که با پروتکل zwave پیاده سازی شده را نشان می دهد که در آن کاربر از طریق گوشی هوشمند خود فرامینی را اجرا می کند.

zwave یکی از پروتکل ها در اینترنت اشیا

zwave یکی از محبوب ترین پروتکل های بی سیم است که برای ارتباط بین تجهیزات و انتقال داده در شبکه خانه هوشمند استفاده می شود. ارتباطات زد ویو به صورت رادیویی بوده که دیوایس ها را بدون نیاز به سیم کشی به یکدیگر متصل می کند.

در این مقاله ویژگی پروتکل zwave، نحوه عملکرد آن، شباهت ها و تفاوت های زد ویو با zigbee را بیان کرده و در آخر این نوشتار، به نقش پروتکل zwave در خانه هوشمند می پردازیم.

معرفی پروتکل زد ویو

پروتکل زد ویو یک پروتکل ارتباطی بی سیم بر پایه شبکه مش است که معمولا در شبکه های خانه هوشمند مورد استفاده قرار می گیرد. این پروتکل با استفاده از امواج رادیویی کم انرژی وسایل خانگی را به یکدیگر متصل کرده و امکان تبادل داده ها و دستور ها را بین آن ها فراهم می کند.

در این نوع شبکه تمام تجهیزات مانند سیستم های امنیتی، روشنایی، پنجره ها به صورت بی سیم کنترل می شوند.

کنترل سیستم Z-Wave مانند سایر پروتکل ها به وسیله اینترنت و از طریق گوشی هوشمند، تبلت و لپ تاپ و یا پنل دیواری انجام می گیرد.

تصویری از خانه هوشمند که با پروتکل زد ویو اجرا شده است را نشان می دهد. در این عکس گوشی هوشمند نیز وجود دارد.

ویژگی های پروتکل زد ویو

از ویژگی های پروتکل zwave کم مصرف بودن و قدرت بالای سیگنال های این شبکه است.

در این شبکه هر دستگاه می تواند به راحتی سیگنال های خود را حتی در محیط های سرپوشیده و جاهایی که موانعی مانند دیوار وجود داشته باشد ارسال یا دریافت نماید.

این شبکه دارای اتصالات کم هزینه و با کیفیت بوده و در مقایسه با wifi کم مصرف تر و در برابر بلوتوث بلند بردتر است.

نحوه عملکرد پروتکل z-wave

این پروتکل از شبکه مش برای اتصال بین گره ها استفاده می کند. در این نوع شبکه هر گره می تواند به صورت مستقیم یا غیر مستقیم با گره های مجاور خود صحبت نماید. گره هایی که تحت بازه قرار دارند به طور مستقیم با یکدیگر ارتباط می گیرند.

در مواقعی که دو گره در بازه نباشند با یک گره دیگر که در بازه هر دو آن ها وجود دارد ارتباط برقرار می کنند؛ و به این شکل به همدیگر دسترسی پیدا کرده و اطلاعات را انتقال می دهند.

در مواقعی که گره ای، سخت افزارهای آن دچار مشکل شود و یا به هر نحوی از بین رود شبکه مش می تواند به کار خود ادامه دهد و راه اندازی شود. بنابراین این نوع شبکه قابل اطمینان بوده و اشتراک گذاری اطلاعات توسط دیوایس ها را تضمین می کند.

زد ویو با داشتن این قابلیت میزان خطای ارتباطی را به صفر رسانده است بنابراین می تواند برای سناریو هوشمند سازی ساختمان مناسب باشد.

شباهت های شبکه zigbee با zwave

پروتکل زیگبی و زد ویو، اشیا را بدون نیاز به سیم به یکدیگر متصل می نماید. این دو پروتکل از شبکه های مش به جای ایجاد اتصال مستقیم بین یک روتر یا هاب و تجهیزات هوشمند استفاده می کنند.

در شبکه مش داده ها و سیگنال ها از هاب به یک دستگاه و از آن دستگاه به دستگاه دیگر فرستاده می شوند. بدین ترتیب سیگنال قادر است به دستگاه هایی که حتی خارج از محدوده برد هستند ارسال شوند.

zigbee و zwave برای لایه فیزیکی شبکه و ایجاد برنامه های کنترل دسترسی متوسط از پروتکل IEEE 802.15.4 استفاده می کنند.

تفاوت های شبکه زیگبی و زد ویو

هر یک از پروتکل های zigbee و zwave دارای فرکانس متفاوتی هستند.

زیگبی یک شبکه open source است و شرکت های مختلف قادرند تراشه و چیپ های آن را تولید کنند. چرا که به کد آن دسترسی دارند.

پروتکل zwave دارای یک کد اختصاصی است. تمام محصولاتی که از زد ویو استفاده می کنند چیپست یکسانی دارند. به همین دلیل معمولا همه محصولات زد ویو می توانند با همدیگر کار کنند بنابراین به راحتی می توانید شبکه خود را با محصولات تولید کنندگان متفاوت گسترش دهید.

زد ویو می تواند در شبکه مش خود 232 تا دیوایس را پشتیبانی کند؛ اما zigbee، 65000 دستگاه را پشتیبانی می کند.

تجهیزات zwave نسبت به زیگبی کمی گران تر هستند.

سرعت انتقال داده ها در پروتکل zigbee بیشتر است.

مزایای zwave

  • امکان اضافه کردن تجهیزات به شبکه مبتنی بر zwave در هر زمان
  • نصب و راه اندازی آسان شبکه در مقایسه با دیگر پروتکل های هوشمند سازی
  • مقرون به صرفه بودن
  • قابلیت اطمینان بالای zwave به دلیل وجود ارتباط دو طرفه در آن ( ارسال داده و تاییدیه داده)
  • دارای رنج عملکردی زیاد
  • داشتن تداخل کمتر

نقش پروتکل zwave در ساختمان های هوشمند

این پروتکل به دلیل داشتن قابلیت های منحصر به فرد در مقایسه با سایر پروتکل ها بیشتر برای اتوماسیون خانه بکار گرفته می شود.

ممکن است تجهیزات خانه هوشمند از تولید کنندگان متفاوتی باشند بنابراین پروتکل z-wave این امکان را فراهم می کند که آن دستگاه ها را به هم مرتبط ساخته و با یکدیگر سازگار باشند.

زد ویو تداخل و قطعی کمتری را ایجاد می کند. بر این اساس زمانی که تعداد دیوایس ها در ساختمان بیشتر باشد و کاربران بخواهند به صورت همزمان از آن ها استفاده کنند با مشکلی مواجه نخواهند شد. زیرا در zwave هر چه تعداد دیوایس ها بیشتر باشد سیگنال تقویت شده و اتصال قوی تری را فراهم می کند. و از آن جا که شبکه زد ویو بر روی فرکانس خاصی عمل می کند تداخل کمتری نسبت به شبکه های بلوتوث یا wifi دارد.

امروزه zwave در بسیاری از منازل پیاده سازی می شود چرا که این پروتکل می تواند ارتباط بهتر و کارآمدی بین دستگاه های ساختمان مانند قفل های هوشمند، سیستم روشنایی هوشمند و غیره را ایجاد می کند.

جهت هوشمند سازی ساختمان خود و یا دریافت مشاوره می توانید با کارشناسان ما در شرکت ایلیا راژمان صدرا تماس بگیرید.

تلفن های تماس و ساعت کاری

تلفن :  ۳۶۲۶۵۰۶۲ – ۰۷۱

موبایل: ۰۹۱۷۲۶۴۲۴۴۱

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *