موتور خانه هوشمند چه نوع سیستمی است و از چه اجزایی تشکیل شده است؟

, ,
تصویری از موتور خانه هوشمند است که لوله های زرد رنگ دارد.

موتور خانه هوشمند سیستمی نوین جهت رفاه ساکنین

موتور خانه هوشمند از دیگر تجهیزات مدرن بکار رفته در یک خانه هوشمند است که با مجهز بودن به یک سری سنسور و عملگر نقش بسیار موثری در کاهش مصرف انرژی و تامین رفاه و آسایش ساکنین دارد. با هوشمند سازی موتور خانه دیگر نیازی به کنترل دستی تجهیزات نیست؛ بلکه به صورت اتوماتیک عملکرد تمام تجهیزات کنترل می شود. در این مقاله قصد داریم به تشریح کامل نحوه عملکرد و ویژگی های موتور خانه های هوشمند بپردازیم؛ پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

معرفی

موتور خانه هوشمند در واقع به نوعی سیستم سرمایشی هوشمند و سیستم گرمایشی هوشمند گفته می شود که وظیفه تنظیم دمای محیط درون ساختمان را به صورت اتوماتیک بر عهده دارد.

به کمک این وسیله هوشمند دمای درون ساختمان بر اساس میزان درجه حرارتی که خانه نیاز دارد تنظیم می شود و بدین وسیله مانع مصرف بی رویه هرگونه انرژی می شود.

از دیگر ویژگی های موتور خانه های هوشمند افزایش طول عمر تجهیزات سرمایشی و گرمایشی موجود در خانه و ساختمان است که این عمل با محدود کردن زمان کاری آن ها صورت می گیرد. به بیان دقیق تر با هوشمند سازی موتور خانه و با اجرای سناریو می توان زمان روشن بودن و کار کردن تجهیزات را کنترل نمود و در ساعات و ایامی که نیازی به فعالیت ندارند آن ها را خاموش کرد یا در حالت آماده به کار (استندبای) قرار داد.

محل قرار گیری این سیستم معمولا در زیر زمین خانه و یا ساختمان است و به ارتقا سطح کیفی زندگی شما بسیار کمک می کند و به دنبال آن آرامش و آسایش را به خانه هایتان می آورد.

 

تصویری از موتور خانه های هوشمند است که لوله هایی زرد و آبی رنگ دارد.

اجزای موتور خانه

موتور خانه با توجه به نقش بسیار مهمی که در ساختمان ایفا می کند، از اجزای متفاوتی تشکیل شده است. با هوشمند سازی موتور خانه یک سری سنسور و عملگر های دیگر نیز به تجهیزات افزوده شده است که در اینجا شما را با تمام این اجزا و نحوه عملکرد آن ها آشنا می کنیم:

  • کنترلر مرکزی

کنترلر مرکزی به عنوان مغز سیستم موتور خانه هوشمند در نظر گرفته می شود که تمام اطلاعات دریافتی از سنسور ها و کاربران به آن ارسال می شود. سیستم کنترلر مرکزی نیز با دریافت این اطلاعات به تجزیه و تحلیل آن ها می پردازد و فرامین لازم را به سایر اجزای موتور خانه می دهد.

  • دیگ (Boiler)

دیگ از مولدهای گرمایی موتور خانه به حساب می آید که به شکل یک مخزن می باشد. عملکرد آن بدین شکل است که جریان آب به کمک خطوط لوله کشی وارد محفظه دیگ می شود و با سوختن مواد سوختنی (معمولا گاز و گازوئیل) به آب، گرما و حرارت می دهد.

دیگ ها بر اساس میزان دما و گرمای آب خروجی از آن ها به سه دسته تقسیم بندی می شوند:

  1. دیگ آبگرم
  2. دیگ آب داغ
  3. دیگ بخار

 

تصویری از دیگ های بزرگ آبی رنگ که در هوشمند سازی موتور خانه ها کاربرد دارد

 

  • مشعل

از مشعل برای گرم کردن جریان آب ورودی به درون دیگ استفاده می شود. مشعل به کمک ترموسات کار خود را شروع می کند و زمانی که درجه دما آب به نقطه مورد نظر برسد، ترموستات مشعل را قطع می کند.

  • پمپ

پمپ وظیفه چرخش آب گرم و تولید فشار در سیستم موتور خانه را بر عهده دارد. در صورت خرابی این قطعه آب گرم تولید شده توسط دیگ و مشعل سرد می شود و به دنبال آن حرارت به سیستم گرمایشی هوشمند درون خانه منتقل نمی شود.

منبع کویل دار یا دوجداره

  • چیلر (Chiller)

چیلر ابزاری برای تولید آب سرد مورد نیاز برای سیستم های سرمایشی درون ساختمان است. به وسیله پمپ آب سرد تولید شده در چیلر از طریق خطوط لوله کشی به فن کوئل ها یا دستگاه های هوا ساز ارسال می شود.

  • هوا ساز

هوا ساز وظیفه توزیع هوای گرم و یا سرد به داخل محیط ساختمان را بر عهده دارد و از چند جز اصلی تشکیل شده است:

  1. کویل مسی
  2. فن
  3. فیلتر
  4. دریچه ورود هوا

 

تصویری از سیستم هواساز که از تجهیزات موتور خانه هوشمند به شمار می آید.

 

ساختار هوا ساز به این شکل است که از دو ردیف کویل مسی تشکیل شده است. یک کویل مسی برای جریان آب گرم و کویل دیگر برای جریان آب سرد در نظر گرفته شده است.

در فصل زمستان آب گرم تولید شده در دیگ و در تابستان آب سرد تولید شده در چیلر توسط پمپ وارد کویل های مسی هواساز می شود. سپس به کمک فن های بزرگی که در سیستم تعبیه شده است هوای تازه به سمت کویل ها دمیده می شود و با برخورد به سطح گرم یا سرد کویل ها، هوای سرد و یا گرم تولید می کند.

هوای تولید شده از فیلتر ها عبور می کند و ذرات گرد و غبار موجود در آن ها توسط فیلتر جذب می شود. در آخر از دریچه ورودی وارد محیط داخل خانه می شود.

  • کلکتور

کلکتور وسیله ای شبیه لوله است که وظیفه آن تقسیم آب گرم و سرد به صورت یکسان و یکنواخت به تمام بخش های ساختمان است.

لوله کشی کلکتوری از یک لوله اصلی و چند انشعاب دیگر از آن تشکیل شده است.

  • منبع انبساط

یکی دیگر از تجهیزات سیستم موتور خانه های هوشمند منبع انبساط می باشد که معمولا در پشت بام نصب می شود و دو نقش اساسی را ایفا می کند:

با انتقال بخار آب اضافی درون دیگ به مخزن منبع انبساط فشار زیاد سیالات گرم شده کاهش می یابد و مانع ترکیدن لوله ها می شود.
در صورت کاهش فشار آب درون دیگ، منبع انبساط بخار آب اضافی که در مخزن خود ذخیره کرده را به دیگ باز می گرداند و این کاهش فشار آب را جبران می کند.

  • نمایشگر موتور خانه

نمایشگر ها معمولا بر روی تابلو برق تعبیه می شوند و وسیله ای برای مشاهده داده های دریافتی و خروجی به کنترلر مرکزی است که کاربران با مشاهده آن قادر به تنظیم سیستم کنترل هوشمند موتور خانه هستند.

  • نمایشگر اتاقی

این نمایشگر با توجه به نامی که دارد درون ساختمان تعبیه می شود و کاربر به وسیله آن به راحتی در همان منزل قادر به تنظیم دمای دیگ بر اساس دمای خانه خواهد بود.

  • سنسور دمای اتاق

سنسور دمای اتاق با توجه به عملکردی که دارد دمای محیط خانه را اندازه می گیرد و با دمای ایده آل مقایسه می کند. در ادامه در صورت وجود اختلاف دما بین دمای محیط و دمای ایده آل، سیستم هوشمند موتور خانه طبق دمای ایده آل تنظیم می شود .

  • سنسور دمای محیط

سنسور دمای محیط در فضای خارج از ساختمان نصب می شود. این سنسور دمای محیط را اندازه می گیرد و نتیجه به دست آمده را به کنترلر مرکزی ارسال می کند تا طبق آن سیستم موتور خانه هوشمند، دمای دیگ را تنظیم نماید.

  • سنسورهای درون موتور خانه

این نوع سنسور ها درون موتور خانه قرار دارند و وظیفه آن ها اندازه گیری دمای دیگ و فن کوئل ها و ارسال نتیجه به کنترلر مرکزی می باشد؛ تا به واسطه آن کنترلر مرکزی بر اساس نتیجه بدست آمده از درجه دماها، میزان کار مشعل را تعیین نماید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *